Sarapan percuma untuk pelajar sekolah rendah mulai tahun 2020- Maszlee Malik

Sarapan percuma buat semua pelajar sekolah rendah bermula Januari 2020. Foto: Bernama
Bermula Januari 2020, kerajaan akan menyediakan sarapan percuma buat semua pelajar sekolah rendah di seluruh negara.

Mengumumkan berita itu, Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata, inisiatif itu diperkenalkan bagi memastikan pelajar-pelajar terus kekal sihat dan cergas di samping dapat membantu mereka memberi tumpuan sebaik mungkin dalam pelajaran setiap hari.

"Anak-anak kita memerlukan jadual pemakanan yang tepat dan amalan pemakanan seimbang bagi memastikan mereka terus kekal sihat dan cergas di samping dapat membantu mereka memberi tumpuan sebaik mungkin dalam pelajaran setiap hari.

"Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) amat mengambil berat aspek pemakanan murid dan sentiasa menggerakkan pelbagai inisiatif penting untuk memastikan anak-anak kita perutnya sentiasa terisi dengan makanan berkhasiat," kata Dr Maszlee dalam entri terbaharu di laman Facebook beliau pada Isnin.

Melalui program sarapan percuma khas untuk anak-anak di sekolah rendah di seluruh negara itu, beliau berkata, anak-anak akan disediakan sarapan enak berpandukan menu yang sihat dan ia adalah percuma.

"KPM akan terus meneroka apa sahaja ruang bagi memastikan anak-anak hadir ke sekolah dengan penuh kegembiraan," ujar beliau lagi.

Sumber: Astro Awani 


Baca lagi: Kasih sayang dan belas kasihan suami sangat 'melampau', isteri minta cerai

2 Comments

  1. inisiatif yang baik dari kerajaan.. semoga anak-anak kita akan lebih bersedia untuk hari persekolahan mereka kelak.. :)

    ...

    ReplyDelete
  2. saya suka betul idea bagi murid murid makan percuma :D

    saya jalan follow sini #22 mind followback jika free ya :)

    ReplyDelete