Ketahui lima khasiat Budu yang anda mungkin tidak tahu!

khasiat budu

Budu antara makanan tradisional yang popular dalam kalangan masyarakat di pantai timur Malaysia terutamanya negeri Kelantan.

Bila sebut sahaja budu, pasti kita akan teringat warnanya seakan-akan coklat dan dicampur dengan perahan limau nipis, bawang dan cili yang dihidangkan bersama ikan goreng. Sedapnya!

Kebiasaannya ramai yang tahu amalan pemakanan budu ini boleh menjadikan seseorang lebih bijak pandai kerana kandungan nutrisi yang bagus. 

Bukan itu sahaja, makan budu pun boleh dapat kulit yang cantik tau dan banyak keistimewaan serta khasiat budu dari segi kesihatan.

1) Mampu mencegah penyakit kanser

Kajian pemakanan Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman mendapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antioksidan yang mampu memerangi pelbagai penyakit termasuk kanser.

2) Melambatkan penuaan dan mencegah barah payudara.

Pengkaji Universitu Carolina, AS mengatakan unsur genestin dan phytoestrogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan mencegah barah payudara.

khasiat budu
Budu mampu menurunkan kadar kolesterol. Gambar hiasan.
3) Menurunkan kadar kolesterol

Satu uji kaji rambang mendapati pengambilan budu sebayak 150 gram sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar kolesterol ke tahap luar jangkaan.

4) Mencegah cirit birit

Budu berpotensi mencegah cirit birit dan penurunan kolesterol darah, begitu juga penyakit jantung dan hipertensi.

5) Lebih pintar

Budu juga boleh menjadikan seseorang lebih pintar kerana ia merangsang sel otak. Ia juga membantukkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan kembung perut.



3 Comments

  1. oh wowwww budu ada gluathione ye. Jadinya boleh jadi cantik jugak lah makan budu ye. Sedapnya makan budu malam2 ni hehehe.

    ReplyDelete
  2. Ruby tak reti makan budu sebagai pencicah. Selalunya makan dah siap-siap dalam nasi kerabu tu. Patutlah saya pintar. hehehe.

    ReplyDelete
  3. pergh lepas ni boleh la makan budu setiap hari. hehehe

    ReplyDelete